FI MVA HeJW-12 LAPLAND'S ELLERY ELMER

Tenho INFO - TULOKSET / Results - KASVU KUVINA / Growing up


© Anniina Rytilahti

"Tenho" [ KoiraNet ]
17.6.2011, musta-hopea kääpiösnautseri ♂
35cm / 9,5kg

Kasvattaja Heidi Jaukkuri, Rovaniemi
Omistaja Nathalie Karakko

Ei jalostuskäytössä / Not for breeding
Harrastukset / Hobby results:
4 x SERT, 7 x CACIB, RYP3-sijoitus
Norjasta vara-SERT ja vara-CACIB
Vuoden Kääpiösnautseri 2013-kilpailussa musta-hopeiden urosten 4. sija

MH-luonnekuvaus hyväksytty 9/2013
Luonnetesti 113-, LA 6/2015

Monien mutkien kautta päädyin hankkimaan kääpiösnautserin ensimmäiseksi omaksi koirakseni, tärkeimpinä kriteereinä koiran näppärä koko, luonne, terveys, monipuolisuus ja trimmattava turkki. Kasvattajaan ja koiriin tututumisen jälkeen jäin odottamaan sopivaa pentuetta. Ensimmäiset pentukuvat nähtyäni vannoin mielessäni, että meille voi tulla mikä tahansa muu pentu paitsi ihan pikimustana syntynyt urospentu: halusin nimen omaan musta-hopean ja koska pentueen isän takaa tulee mustia kääpiösnautsereita oletin, että pentu jää kokomustaksi. Kävimme katsomassa pentuja niiden ollessa 3-viikkoisia, ja silloin kasvattaja esitteli pennun, jota oli ajatellut meille - tietenkin sen mustista mustimman. Pari viikkoa asiaa pohdittuani olin mieltynyt ajatukseen tästä pennusta, ja käydessämme katsomassa pentuja uudestaan niiden ollessa 6-viikkoisia tämä mustanaamio hurmasi minut lopullisesti iloisella ja vilkkaalla olemuksellaan.

"Tenho on lähtöisin suomen kielen sanasta tenho ('viehätys, lumo'), joka on mahdollisesti ollut käytössä jo muinaissuomalaisilla. Aikaisemmin tenho tarkoitti varsinkin lappalaisten taikuutta, jonka katsottiin lumoavan uhrinsa, ja siten hallitsevan heitä."

Tenhosta huomaa ensimmäisenä heiluvan hännän, jonka käyttöä se kokeilikin ensimmäisen kerran pariviikkoisena pienokaisena - noista päivistä hännänhuiskinta ei ainakaan ole vähentynyt! Tenho on snautseriksi vieraita kohtaan avoin ja sosiaalinen, mutta toisaalta rodunomaiseen tapaan selkeästi yhden ihmisen koira, oikea mammanpoika. Se on luonteeltaan tasapainoinen, hieman jäyhä uros.

Kotioloissa Tenho on rauhallinen, arjessa helppo koira. Sen voi ottaa mukaan mihin vain ja se ottaa kaiken vastaan sellaisenaan sopeutuen mainiosti uuteen ympäristöön ja entuudestaan vieraiden koirien joukkoon. Tenho on suhteellisen kova, ei ota kovin pienistä asioista itseensä - piirteenä tämä on sekä siunaus että kirous asiayhteydestä riippuen. Tenhosta saa helposti seuraa ja se mielellään hakeutuu ihmisten läheisyyteen, mutta perässä uiskenteleva iilimato se ei ole eikä yksinolo ole ollut sille koskaan mikään ongelma. Irti ollessaan se kuitenkin pitää yhteyttä minuun ja huolehtii siitä, että pysyn sen näköetäisyydellä.

Treenasimme Tenhon junnuvuosina paljon tottelevaisuutta arkitarpeisiin. Se suhtautuu treenihetkiin innolla ja on helposti motivoitavissa namipalkalla. Taisteluhalua sillä on jonkin verran, mutta sitä löytyy vasta innostamisen tai kiihtymisen kautta.

Tenhon huonona tapana on remmirähjäys vastaantuleville koirillle, taipumus on onneksi iän myötä lieventynyt. Rähjäämisellä se ilmentää epävarmuutta vieraita koiria kohtaan. Saadessaan rauhassa tutustua uusiin koiriin se kuitenkin tulee yleensä niiden kanssa toimeen eikä provosoidu herkästi. Tenhon äänenkäyttö on muutoin onneksi maltillista, kerrostalossa asuessamme se hälytti vain kovimmat rappukäytävässä kuuluvat äänet. Nykyään pihalla liikkuessaan se hoitaa tehokkaasti alkuperäistä tehtäväänsä ilmoittaen kaikki tiellä liikkuvat ohikulkijat, maalla asuessa tämä ei onneksi haittaa.

Tällä hetkellä Tenho elää täyspäiväistä seurakoiran elämää muun laumamme kanssa ollen "osa-aikaeläkkeellä" näyttelyharrastuksesta. Palaamme mahdollisesti Tenhon kanssa kehiin sen saavutettua veteraani-iän.
Iän myötä Tenholla on alkanut harmillisesti esiintyä ääniherkkyyttä ja se reagoi säikähtäen mm. kolahduksia, paukahduksia jne. Tämä on todettu myös MH-luonnekuvauksessa sekä luonnetestissä. Valitettavasti ääniherkkyys sekä ilmennyt alhainen sukupuolivietti sulkee Tenhon pois jalostuskäytöstä. Onneksi ääniherkkyys on vielä melko lievää eikä se suuremmin vaikuta arkeemme tai Tenhon elämään.


Tenho Sannin esittämänä Oulu KV:ssa 2015

Through many twists and turns, I ended up getting a miniature schnauzer as my first dog, the most important criterion being the dog's nifty size, character, health, versatility and groomable fur. After getting acquainted with the breeder and the dog, I started waiting for the promising pup. After a year of waiting in June 2011 the litter was born. We went to see the pups when they were three weeks old, and at that time the breeder introduced us the pup she was thinking about giving us - of course the one that was the blackest of the black. When we went to see the pups again when they were six weeks old, this blackbeard charmed me for good with his cheerful and lively personality.

"Tenho" comes from the Finnish word "tenho", meaning allure or charm, and has possibly even been used by the ancient Finns. Before, "tenho" meant especially the Laplanders' magic that enchanted their victims and by doing so, controlled them.

Tenho is, for a schnauzer, very open and social towards strangers, but on the other hand, characteristically to the breed he clearly belongs to one human only, a real momma's boy. His nerves are woven from wire cable that endures almost anything from thunder to groping children's gooey hands, they stretch and bend but won't break easily. Towards other dogs he is openly curious and easily gets excited to play.

Tenho is most of all balanced and an easy everyday dog. He can be taken anywhere and he will accept everything as it is and he adjusts superbly in new environments as well as among unfamiliar dogs. Tenho is relatively tough, so he won't be offended easily. He easily gets company and gladly gravitates towards humans, but he is definitely not a leech, and being alone has never been a problem to him.

TERVEYS / Health

Purenta / Bite
Silmät / Eyes
Polvet / Knees
leikkaava, täysi hampaisto
scissor bite, full dentation
OK 8/2015
0/0

Tenho on ollut suhteellisen terve koira. Hammaskiveä poistetaan säännöllisesti. Pari bakteeriperäistä silmätulehdusta. Taipumus hiivatulehdukseen, pysyy kurissa vähäviljaisella lihapainotteisella ruokavaliolla.
1/2017 Parodontiitti (vetäytyvät ikenet), 5 hammasta poistettu hammaskivenpoiston yhteydessä.
4/2017 Sydänkuuntelussa havaittu mahdollisesti hyvin lievä sivuääni
2/2018 Sydän OK, ei ylimääräisiä ääniä. 1 hammas poistettu hammaskivenpoiston yhteydessä.

LUONNETESTITULOKSET / Character test results

Tenho on suorittanut MH-luonnekuvauksen 2-vuotiaana hyväksytysti ja suomalaisen luonnetestin 4-vuotiaana 113 pisteellä lisämerkinnällä laukausaltis.

Tenho has accomplished Mentalbeskrivning Hund (MH) test in age of 2 years. From Finnish Character Test he got 113- points.

SUKUTAULU / Pedigree


C.I.B FI & SE & EE MVA V-11
Globetrotter Grasant
s. 2008, musta-hopea
silmät ok 2014, polvet 0/0
LTE +48p
PL JMVA PL & LV MVA
Char N'Co One More For The Road
s 2006, musta
AM CH
Char N'Co Speed Limit
s. 2004, musta
AM CH
Char N'Co Undercover Girl
s. 2002, musta
PL JMVA PL MVA
Randes Vous GRasant
s. 2006, musta- hopea
AM & PL MVA
Repitition's Life of Crime
s. 2003, musta- hopea
PL MVA
As Never Before Vis a Vis
s.1998, musta-hopea

FI MVA
Lapland's Brave Babe
s.2008, musta-hopea
silmät ok 2012
You're All I -need z Dixie
s. 2006, musta-hopea
silmät: distichiasis 2010
C.I.B MultiMVA
Sancho Del Berrocal
s.2005, musta-hopea
Renaissance Age z Dixie
s.2003, musta-hopea
FI & LV MVA FinnSieger
Afunique Lejoninna
s.2004, musta- hopea
silmät ok 2012
FI & EE & LT MVA
Langer Tatos Zi-Zi Top
s.2003, musta-hopea, silmät ok 2011
C.I.B MultiMVA
Aqui Olivia On Top
s.2011, musta-hopea

© kennel Kaiserschnauz's, web design Nathalie Karakko